Logistyka zaopatrzenia w firmie przetwórstwa spożywczego

logistics-852939_640Nowoczesny przemysł przetwórstwa spożywczego wykorzystuje w procesach produkcji wiele produktów, które pochodzą od zewnętrznych dostawców. Tak jest po prostu łatwiej i taniej. Zapewnienie ciągłych dostaw to najważniejsze wyzwanie dla działu logistyki zaopatrzenia, działającego w firmie spożywczej.

W przypadku firm działających w branży spożywczej, także dział logistyki musi stosować się do przepisów, dotyczących bezpieczeństwa przechowywania i transportu żywności. Dotyczy to także urządzeń i systemów transportowych, które muszą być często dokładnie czyszczone, a jeśli to możliwe, także pokryte powłoką antybakteryjną. Przykładem może być firma, która zajmuje się produkcją soków oraz napojów gazowanych. Posiada ona własne ujęcie wodne (z wodą głębinową), które jest stale kontrolowane pod względem jakości oraz własne maszyny – do uzdatniania wody dwutlenkiem węgla oraz do napełniania butelek. Firma produkuje napoje w dwudziestu smakach, zatem dział logistyki zaopatrzenia ma sporo pracy. Musi zapewnić koncentraty smakowe (kupowane w Polsce i za granicą), cukier, słodziki, substancje konserwujące, barwniki, szklane i plastykowe butelki oraz zakrętki do nich. Poza tym potrzebne są jeszcze etykiety, które trzeba dostarczyć z drukarni.

Do transportu używane są wózki magazynowe i paletowe, przede wszystkim ręczne. Wybrano model umożliwiający łatwe poruszanie się i jazdę w obu kierunkach, wszystko po to, aby łatwiej móc manewrować. Standardowe wózki służą do transportu worków z cukrem, słodzikami i suchymi zaprawami napojów w postaci proszku. Ponieważ duża część surowców do produkcji pakowana jest w beczki (na przykład skoncentrowane soki), firma wykorzystuje także wózki, przeznaczone specjalnie do ich transportu. Od standardowych różnią się tym, że zamiast podwójnych widełek na dole, mają obejmę, która służy do łatwego złapania i bezpiecznego transportu beczki.

Produkcja artykułów spożywczych to bardzo dynamiczny proces. Logistyka w takiej firmie musi działać bezbłędnie i szybko, a do tego jeszcze, musi stosować się do wyśrubowanych norm bezpieczeństwa, dotyczących transportu i przechowywania żywności.

Dodaj opinię

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Antyspam * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.