Każda z pań, niezależnie od typu urody czy noszonego rozmiaru, chce wyglądać zjawiskowo – zwłaszcza w sukience, która jest nieodłącznym elementem kobiecej garderoby. Jednakże aby olśniewać w tego typu stylizacji trzeba wiedzieć, co wziąć pod uwagę przy wyborze odpowiedniej sukienki tak, aby jej kolor był idealnie do nas dopasowany. Dziś przyjrzymy się bliżej kreacjom dla blondynek.
Na jakiej podstawie wybierać odcienie ubrań
Blond to chętnie wybierany przez kobiety kolor włosów. Nic w tym dziwnego, ponieważ pięknie on odmładza i rozświetla buzię. Przyjęło się, że najlepiej pasującymi blondynce odcieniami są kolory pastelowe. Jest to jednak zbyt ogólne stwierdzenie, a to dlatego, że dobór odpowiedniej kolorystyki zależy nie tylko od koloru włosów, ale także od jego odcienia, koloru oczu i cery. Taka klasyfikacja pozwala nam wyodrębni dwa typy urody blondynek.
Typ urody – ciepła blondynka
Posiadaczki jasnych oczu – od błękitnego, przez szary do zielonego – jasnej, brzoskwiniowej karnacji i ciepłego odcienia blondu można zaklasyfikować do ciepłego typu urody. Najlepsze zatem będą sukienki rozkloszowane w jasnych i żywych kolorach, takich jak żółty, słomkowy czy piaskowy, a także zielony, morelowy i łososiowy, które pięknie podkreślą kolor cery. Do równie pożądanych barw dla blondynek zalicza się morski odcień niebieskiego, jasny brąz i fiolet.
Typ urody – chłodna blondynka
Panie o tym typie urody posiadają popielaty odcień włosów, jasno niebieskie, szare lub szaro-niebieskie oczy oraz bladą, porcelanową cerę. Najlepiej będą prezentowały się sukienki hiszpanki letnie w kolorach zimnych pasteli, takich jak jasnoróżowy lub jasnoniebieski. Kolorami, których nie może zabraknąć w twojej szafie są morski, turkusowy i miętowy. Świetnie będziesz wyglądać także w odcieniach fioletu. Jeśli jesteś wielbicielką czerwieni, to postaw na bardziej przygaszone odcienie, takie jak malinowy czy kolory wina.
Należy pamiętać, że każda kobieta jest inna, w związku z czym powinna przymierzyć kilka różnych sukienek w rozmaitych kolorach i wybrać taką, która nie będzie ani „przesłodzona” ani za smutna.